Fotoboek: een ommetje rondom Wirdum

Fotoboek: een ommetje rondom Wirdum

In 2018 verschijnen er niet alleen verhalen op mijn blog, maar ook fotoseries. Ik zal namelijk een fotoboek bijhouden van alle fiets- en wandeltochten die ik dit jaar door Groningen en Gronings-Duitse grensgebied zal maken. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Vorig weekend maakte ik met m’n ouders een ommetje rondom het dorpje Wirdum, en we kwamen onderweg oude kerkjes, bemoste bomen, overstroomde akkers en imposante borgen tegen!

Dit keer verruilde ik de fiets eens voor de benenwagen! Een groot aantal Groninger dorpjes zijn door Landschapsbeheer Groningen voorzien van uitgezette “Ommetjes”: relatief korte wandelingen rondom een dorp. Een aanrader!
De kerk van Wirdum.
De begraafplaats en het baarhuisje (uit 1904).
Oh, de natuur is altijd mooi – zelfs in januari!
Heeft iemand regenlaarzen bij zich? Beetje drassig hier!
Een oud paaltje met tekening. Is het een familiewapen van twee gekruiste zwaarden?
Borg Ekenstein, omringd door een Engelse slingertuin.
De borg werd in 1648 gebouwd door de latere burgemeester van Groningen, Johan Eeck. De huidige borg stamt uit 1870. Bij deze grootschalige verbouwing werd gebruik werd gemaakt van onderdelen van de oudere borgen, en gebrandschilderd glas uit verschillende Groninger kerken. Prachtig!
Reflecties in het Damsterdiep 😍
Naast borg Ekenstein ligt nóg een borg: Rusthoven. Twee buur-borgen dus, al hebben beide borgen een compleet andere stijl én liggen ze in een andere gemeente. Ekenstein behoort tot Appingedam, Rusthoven tot Loppersum.
Rusthoven is een lange, smalle borg die in de zeventiende eeuw werd gebouwd. Daar kwam aan het begin van de negentiende eeuw een tichelwerk (een steenfabriek) bij, die nu in een vervallen staat verkeert. Heel grappig: als je recht voor de borg staat, dan zie je dat de borg naar links helt, terwijl de bomen door de wind naar rechts zijn gegroeid.
Bij Borg Rusthoven.
Bemoste bomen… 🌳
Over dit slingerende paadje terug naar Wirdum… Het was een mooi ommetje!

© Sanne Meijer, 2018


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *