Deel & Win-actie: Grensgevallen Slochteren

Deel & Win-actie: Grensgevallen Slochteren

De gemeente Slochteren is sinds 1 januari opgegaan in de nieuwe herindelingsgemeente Midden-Groningen. Om de gemeente Slochteren feestelijk ‘uit te luiden’ is er een prachtig boek gemaakt over deze gemeente: Grensgevallen. En nu komt het mooie: ik mag drie exemplaren weggeven!

Over het boek

Het boek Grensgevallen wordt door de gemeente Slochteren als afscheidscadeau beschikbaar gesteld aan alle huishoudens in de gemeente Slochteren. De twintig verhalen in het boek vertellen de geschiedenis van de gemeente Slochteren (1811-2017), van de tijdens de ijstijden ontstane zandrug waarop de meeste dorpen van Slochteren liggen tot de aardbevingen door de gaswinning. De geschiedenis van deze mooie gemeente wordt verhalend verteld: fictie en historische werkelijkheid ontmoeten elkaar.

Eén zo’n verhaal is dat van ‘De Zeven Wolden’. In dit verhaal maakt geschiedenisstudente Ylsa met haar vriend een fietstocht. Lees hier alvast een fragment uit het verhaal:

Even later vervolgen ze hun fietstocht over de lommerrijke Hoofdweg, die vroeger Woldweg heette omdat het door een bosrijk gebied liep. De weg was een belangrijke schakel in de verbinding van de stad Groningen met Appingedam én via Slochteren en Noordbroek met Duitsland. Ter hoogte van het Hooge Huys slaan ze rechtsaf de Noordbroeksterweg in, de weg die in de buurt van Noordbroek logischerwijs overgaat in de Slochterweg. ‘Ik wil nog even wat bekijken’, Ylsa tuurt in de verte, ‘straks gaan we over de Hoofdweg door naar Schildwolde’. Voor haar studie beschrijft ze een fietstocht langs de monumenten in de dorpen Harkstede, Scharmer, Kolham, Slochteren, Schildwolde, Hellum en Siddeburen: De Zeven Wolden. Froombosch telde in de tijd dat deze dorpen zo genoemd werden niet mee, want Froombosch heet pas een dorp sinds halverwege de 20ste eeuw. De acht dorpen liggen op een rug van keileem bedekt met zand, ontstaan in de ijstijd.

Het boek bevat vele prachtige foto’s en een (losse) fietskaart waarmee je jouw eigen route langs de verhaal- en fotopunten kunt maken en de geschiedenis van dit gebied kunt beleven! Super toch?

Meer weten? 

Check http://www.grensgevallen-slochteren.nl/.

Deel & Win-Actie

Woon je niet in de gemeente Slochteren maar ben je wel nieuwsgierig geworden en zou je graag verder willen lezen? Via mijn Facebook mag ik maar liefst drie boeken weggeven! Meedoen? Dat gaat makkelijk en snel:

  1. Like het deel & win-bericht over Grensgevallen;
  2. Deel het deel & win-bericht over Grensgevallen op je eigen Facebook;
  3. Plaats een reactie onder het deel & win-bericht waarin je vermeldt dat je meedoet!

De deel & win-actie loopt van 13 t/m 21 januari. Op 22 januari worden de winnaars bekend gemaakt. Zij mogen mij vervolgens in een privébericht hun adresgegevens toesturen, zodat de boeken op de post kunnen!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *