Coronavirus | Dit kun je doen in Groningen

Coronavirus | Dit kun je doen in Groningen

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen (elkaar) willen helpen in tijden van nood. De creativiteit en inventiviteit die mensen om mij heen laten zien, is inspirerend. Er ontstaan prachtige samenwerkingen, toffe ideeën en innovatieve oplossingen. Hieronder deel ik een aantal voorbeelden van wat je in Groningen kunt doen in deze tijden van corona. Voor jezelf, en tegelijkertijd óók voor iemand anders. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet!

Zelf ben ik ZZP’er in de cultuursector, waar ik me voornamelijk bezighoud met het organiseren van evenementen. In verband met het coronavirus (COVID-19) zijn alle evenementen en bijeenkomsten de komende tijd geannuleerd. De cultuursector is – net als vele andere sectoren, zoals de horeca –  door het coronavirus even geheel plat komen te liggen. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Jammer, maar noodzakelijk. Volksgezondheid staat voorop. Op z’n Gronings: het is nait aans.

We gaan natuurlijk niet bij de pakken neer zitten. Ook – of juist – nu kun je van alles doen. Voor de cultuursector, voor ondernemers in de horeca en natuurlijk voor de kwetsbaren in de samenleving. We moeten dit samen doen, want samen staan we sterk – dat is wel duidelijk. Stuur mij vooral ook nieuwe initiatieven op. Ik vul deze lijst graag aan!

Cultuur

 • Musea
  Musea en andere cultuurplatformen zijn gesloten. Veel musea bieden daarom virtuele tours aan, of maken leuke digitale content. Het Groninger Museum bedenkt bijvoorbeeld elke week een leuke doe-opdracht, die je thuis kunt uitvoeren. Ontwerp je bijvoorbeeld je eigen bevrijdingsrok! Deel je creaties via sociale media en win een leuke attentie! Ook (of vooral) leuk voor kinderen!
 • Bibliotheken
  Alle locaties van de bibliotheken van Biblionet Groningen en Forum Groningen zijn gesloten. Online blijven de bibliotheken gewoon open. Download bijvoorbeeld de LuisterBieb-app. Biblionet heeft speciaal voor deze tijden van thuisisolatie een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Deze app is voor iedereen te downloaden – ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Klik hier voor alle digitale producten en diensten van Biblionet en Forum.
 • Zeehondencentrum Pieterburen
  Ook het Zeehondencentrum in Pieterburen is gesloten. Dat is logisch maar ook jammer, want juist in deze tijden kunnen we het wel gebruiken om even naar die lieve, leuke zeehonden te kijken. Daar heeft het Zeehondencentrum gelukkig wat voor bedacht: elke dag om 11:00u zenden de verzorgers via hun Facebook een livestream uit.
 • Online
  Je kunt thuis natuurlijk talloze podcasts luisteren of filmpjes kijken, die door allerlei platformen aangeboden worden. Beluister de bijvoorbeeld gratis Groninger Vrouwengalerij-podcast. Deze vind je op alle grote streamingdiensten. Of verdiep je in de Tweede Wereldoorlog in Groningen: De Verhalen van Groningen lanceerde onlangs een speciale website vol verhalen, filmpjes, podcasts en historische foto’s. Check groningen4045.nl.

OPROEP Zou je naar een concert, theaterstuk of festival gaan en is deze afgelast in verband met het coronavirus? Grote kans dat je jouw kaartje al had betaald. Het beste wat je kunt doen is om je geld niet terug te vragen, maar het als donatie aan het cultuurplatform te zien. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat het evenement op een later tijdstip wel weer wordt ingehaald!

Horeca

Restaurants en cafés zijn gesloten. Veel ondernemers zoeken daarom creatieve oplossingen. Zo kun je nu eten bestellen bij restaurants die normaliter niet bezorgen of afhalen. Daarnaast worden er mooie acties bedacht, zoals dit voorbeeld van BaxBier in de stad. Ook stellen veel horecaondernemers maaltijdpakketjes met (vers-)producten aan die zij al ingekocht hadden. Kijk eens bij jou in de buurt hoe je een horecaondernemer kunt helpen. Support your locals!

Maatschappij

Er verschijnen talloze initiatieven om elkaar en voornamelijk de kwetsbaren in de samenleving te helpen in deze tijden. Hieronder een greep!

 • Noaberschap (Groninger Dorpen)
  Groningers organiseren zelf allerlei vrijwilligersinitiatieven in hun dorpen. Kijk op de website van Groninger Dorpen voor een overzicht!
 • Groningers voor elkaar
  Een Facebookgroep van RTV Noord waar Groningen hulp kunnen aanbieden en vragen. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, de hond uitlaten of oppassen op kinderen van mensen met vitale beroepen.
 • Raamposters
  De Groningse drukker Martijn ten Pas is de raamposter-actie: ‘Samen Sterk Tegen Corona’ gestart. Via deze website kunnen Groningers die hulp bieden óf juist zoeken een gratis poster bestellen.
 • Heel Groningen Belt
  Door het Coronavirus neemt de eenzaamheid onder ouderen en kwetsbaren alleen maar toe. Stadshelden heeft daar wat op gevonden. Via dit formulier kunnen Groningers aangeven dat zij deze eenzame mensen wel willen verblijden met een belletje. Ook mensen die juist tot de kwetsbare groep horen kunnen via dit formulier aangeven dat zij graag gebeld willen worden.
 • Coromapost
  Bezorg je oma geen corona, maar een kaartje! Een kaartje naar jouw opa of een andere oudere kan natuurlijk ook. Met ‘coromapost‘ stuur je nu voor slechts €1,75 makkelijk een papieren kaartje met de post – en ook nog met een zelfgemaakte foto erop!
 • Student voor Stad
  Diverse Groningse studentenorganisaties hebben het platform Student voor Stad opgezet, waar studenten zich kunnen aanmelden om te helpen.
 • Voedselbank
  Veel restaurants doneren hun voorraad aan de Voedselbank. ’t Feithhuis in de stad gaat zelfs zes dagen per week honderden maaltijden per dag bereiden voor klanten van de Voedselbank. Toch kampt de Voedselbank met grote tekorten door hamsterende Groningers. Wil je de Voedselbanken in Groningen helpen? Stop dan met hamsteren en doneer geld of levensmiddelen – of meld je aan als vrijwilliger.
 • Andere organisaties
  Kijk ook eens bij het Nationaal Ouderenfonds, WeHelpen, de Vrijwilligers Vacaturebank en Maatjesgezocht.

En stuur kaartjes. Ieder klein gebaar helpt.

Kaartjesactie

Zelf stuur ik ook graag kaartjes. Ben of ken jij iemand die in verband met het coronavirus (of om een andere reden) momenteel niet naar buiten kan en zich daardoor wat eenzaam voelt? Heel begrijpelijk en heel vervelend! Ik stuur daarom graag persoonlijk een kaartje.

Mail de naam en adresgegevens van de ontvanger naar info@sannemeijeronderweg.nl en ik beloof een leuke kaart te sturen!

Samen staan we sterk, lieve Groningers. Kop d’r veur!


 

2 thoughts on “Coronavirus | Dit kun je doen in Groningen

 1. Lieve Sanne,

  Wat ben jij een topper.

  Om.je actie te steunen stuur ik je graag een velletje postzegels.

  Wat is jouw adres? Of heb je bv een postbus?

  Groetjes uit Sellingen, Ellen Dijkstra

  1. Hoi Ellen!

   Wauw, ontzettend bedankt voor deze lieve reactie en actie! Ik vind dit echt geweldig. Ik stuur je gelijk een mailtje met mijn adres! Als je niets ontvangt, check dan even de spambox – daar kunnen mijn mails soms ook in terechtkomen.

   Lieve groetjes,
   Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *