De Ploeg: Avant-Garde in Groningen 1918-1928

De Ploeg: Avant-Garde in Groningen 1918-1928

Wauw, hoe tof is dit? Het Groninger Museum stuurde mij het prachtige koffietafelboek De Ploeg: Avant-Garde in Groningen 1918-1928. Wat een schitterend cadeau!

Afgelopen donderdag werd het eerste exemplaar van dit Jubileumboek uitgereikt aan kunsthistoricus prof. Henk van Os. De uitreiking van het boek markeerde het begin van de manifestatie 100 jaar De Ploeg die dit jaar in Stad en provincie zal worden gehouden.

Ik ben zelf dol op kunstwerken van De Ploeg en ik denk dat veel Groningers hetzelfde hebben. De leden van De Ploeg hebben de provincie Groningen immers op prachtige wijze verbeeld en vastgelegd. We herkennen het kerkje van Oostum, het Reitdiep, de Stad. De plekken zo ‘dichtbij’.

Over De Ploeg

De Kunstkring De Ploeg werd in de zomer van 1918 opgericht door een groep jonge Groninger kunstenaars. De naam van de Kunstkring kwam voort uit de achterliggende gedachte dat het tijd werd om “het braakliggende kunstlandschap in Groningen te ontginnen en om te woelen”. Daar was een ploeg voor nodig.

Bekende namen van De Ploeg zijn Jan Altink, Johan Dijkstra en Hendrik Werkman. De kunstenaars die deel uit maakten van De Ploeg waren beeldhouwers, grafische kunstenaars, architecten en schilders. De schilders maakten veelal landschappen met scherpe kleurcontrasten. Het mooie aan de schilderijen van De Ploeg is dat je geen kunstkenner hoeft te zijn om ze als zodanig te herkennen, omdat ze in zo’n opvallende stijl geschilderd zijn.

Jan Wiegers, Groninger landschap met kanaal, 1923, was/olieverf op canvas, 69,3 x 55, 5 cm, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt en J.B. Scholtenfonds

Het Jubileumjaar

Voor de viering van het Ploeg-jubileum is een speciale stichting in het leven geroepen. Het gehele jaar door zullen er activiteiten worden georganiseerd om De Ploeg te herdenken en onder de aandacht te brengen.

Zo opent in mei de expositie Avant-garde in Groningen: De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum, worden er deze zomer replica’s van kunstwerken langs speciale wandel- en/of fietsroutes onthuld en staat in september ook de Tocht om de Noord in het teken van De Ploeg. Voor een overzicht van alle activiteiten die dit Jubileumjaar georganiseerd worden, klik hier.

Jan Altink, Schip met rood zeil, 1926, was/olieverf op canvas, 68,5 x 58 cm
Aankoop 2016, verworven met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds
Jan Altink, Na het bezoek, 1925, was/olieverf op doek, 76 x 60 cm, Groninger Museum

– Met dank aan het Groninger Museum.

© Sanne Meijer, 2018


 

 

One thought on “De Ploeg: Avant-Garde in Groningen 1918-1928

  1. Sanne Meijer !
    Familie van Jan ?
    Ik heb een schilderij van Jan uit 1949 ( San Sebastian)
    daar zou ik graag meer van willen weten ..
    Keep in touch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *