Hoe beleef je Groninger geschiedenis & cultuur in lockdown? 8 tips!

Hoe beleef je Groninger geschiedenis & cultuur in lockdown? 8 tips!

Tja, we zitten weer in lockdown en de cultuursector is op slot – en dat ook nog eens in de winter. Dat is natuurlijk balen, maar het betekent niet dat er helemaal niets te doen is in Groningen. Als je een hart hebt voor de Groninger geschiedenis en cultuur, dan is er juist van alles wat je de komende maanden wél zou kunnen doen. Ik geef je graag acht tips! Zowel uit als thuis, met een gesloten of kleine portemonnee. Deel ook vooral jouw tips met ons! Want hee, je moet zelf de slingers ophangen toch?

Uitjes

Zoek de mooiste ‘börgbloumkes’
Het duurt niet lang meer of we kunnen weer de eerste ‘börgbloumkes’ (stinzenplanten) bewonderen! Sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes… Het zijn de kleurrijke voorbodes van de lente. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Domies Toen in Pieterburen, het park rondom de Fraeylemaborg in Slochteren of de Wytsemakooi in Uithuizermeeden.

Bewonder de Groninger kerken
Groningen is rijk aan middeleeuwse kerken: robuuste bouwwerken van rode baksteen. Op het eerste oog lijken ze misschien wat sober, maar niets is minder waar. Als je goed kijkt zie je buitenom prachtig metselwerk en staan er op het kerkhof schots en scheve grafstenen met daarop interessante symbolen en ontroerende grafdichten. Binnenin de kerk vind je opvallende objecten en kleurrijke muurschilderingen – vaak met een bijzonder verhaal dat in een flyer uit te doeken wordt gedaan. Officiële musea mogen dan wel dicht zijn, maar deze kerken eigenlijk ook musea. Een aantal kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken is standaard geopend, maar als de deur van de kerk op slot zit dan kun je in de buurt de sleutel van de kerk ophalen. Bekijk hier de kerken.

Neem de benenwagen
De provincie Groningen barst van de wandelingen! Of je nou een ommetje wil maken, of liever een langeafstandswandeling – het kan allemaal. Door de bossen van Westerwolde bijvoorbeeld, langs de dijken van het Oldambt of door het coulisselandschap van Westerkwartier. Begin hier je zoektocht naar een leuke wandeling, of stel er zelf eentje samen met behulp van wandelknooppunten.

Ga een dagje naar Stad
Ja, alles is dicht… Maar dat betekent niet dat er niets te beleven valt in Stad. In tegendeel! Je kunt de stad op een andere manier leren kennen. Maak bijvoorbeeld kennis met bijzondere Groninger vrouwen die een rol hebben gespeeld in de strijd om het vrouwenkiesrecht of die al vroeg hun stempel op de wetenschap hebben gedrukt. Tip: haal onderweg een koffie en een taartje to go! Dat maakt de wandeling extra leuk.

Maak een roadtrip
Geen wandelweer? Ook met de auto kun je Groningen ontdekken. Belangrijk: goede muziek, snacks en een routekaart. Voor een paar euro bestel je de routeboekjes ‘Off the beaten track’ van Visit Groningen. Wil je liever een spelelement toevoegen aan je roadtrip en heb je wat meer te besteden? Bestel dan een Autopuzzelrit (ook leuk voor kinderen!) of los een mysterie op met de Scheur en Speurtocht.

 

 

Thuis

Bak eens Grunneger Doemkes
Leuk om te bakken, nog leuker om op te eten en het allerleukst om uit te delen. Verras je familie, collega’s of buren met een zakje zelfgebakken koekjes. Het verhaal over dit bijzondere Groninger koekje, én het recept, vind je hier.

Bekijk de documentaireserie Verleden van Groningen
Verdiep je in de Groninger geschiedenis met de achtdelige documentaireserie ‘Verleden van Groningen’, gemaakt door RTV Noord in 2008. Installeer je op de bank met een dekentje, een kop koffie of thee en een Doemke, en kijken maar!

Beluister een podcast over Groningen
Er staan allerlei leuke podcasts over de Groninger geschiedenis op Spotify! Mijn tips? Groninger Grond, Groninger Vrouwengalerij, 75 Jaar Vrijheid in Groningen en Onderweg in lijn 65. Die kun je gewoon luisteren tijdens het afwassen, tijdens je dagelijkse ommetje of als je onderweg bent.

© Sanne Meijer, 2022


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *