Nieuwe tentoonstelling Groninger Museum: LaChapelle

Nieuwe tentoonstelling Groninger Museum: LaChapelle

Ben je een kunstfanaat en ga je een dagje uit in Groningen? Dan mag je de gloednieuwe expositie ‘LaChapelle: Good News for Modern Man’ in het Groninger Museum niet missen!

De Amerikaanse David LaChapelle (1963) begon zijn carrière met fotograferen voor Andy Warhols tijdschrift Interview. Al snel klom LaChapelle op tot de meest invloedrijke fotografen ter wereld. Hij maakte onder meer foto’s voor Vanity Fair en Rolling Stone en videoclips voor Britney Spears en Amy Winehouse. Ook creëerde hij prachtige, kleurrijke en soms ook controversiële portretten van beroemdheden zoals Lance Armstrong, Naomi Campbell, Kanye West en Eizabeth Taylor.

“LaChapelle: Good News For Modern Man” is van 21 april t/m 28 oktober 2018 te bewonderen in het Groninger Museum

Maar ineens had LaChapelle daar genoeg van. Hij liet het snelle New York achter zich en vertrok naar Hawaï, waar hij een biologische boerderij begon. In een interview met NRC vertelt LaChapelle “Ik kon er niet meer tegen dat modebladen het idee promoten dat geluk komt met je volgende aankoop. De mensheid staat door klimaatverandering op de rand van de afgrond, en wij zijn aan het shoppen. Het is allemaal afleiding.” (NRC, 19 april 2018)

De expositie in het Groninger museum is LaChapelle’s eerste grote solotentoonstelling in Nederland met ruim 70 werken uit het oeuvre van de kunstenaar. De tentoonstelling is vanaf vandaag te bekijken, maar ik had het geluk gisterochtend bij de voorbezichtiging én gisteravond bij de officiële opening te mogen zijn!

Bij de persbijeenkomst maakten we kennis met LaChapelle’s Seismic Shift, het werk dat door het Groninger Museum is aangekocht
De avond van de officiële opening begon in de Martinikerk, met een dansoptreden van LaChapelle’s muze Sergei Polunin

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie ‘aktes’. Het eerste deel laat die bekende celebrity-portretten zien: een weerspiegeling van onze focus op materiële welvaart. Het tweede deel representeert hoe al deze materiële welvaart vergaat. Het derde en laatste gedeelte van de expositie showt LaChapelle’s nieuwste serie New World, waarin hij het “onfotografeerbare” probeert te fotograferen in een zoektocht naar het paradijs. Het lijkt mij dat deze tentoonstelling min of meer LaChapelle’s eigen levensweg representeert: van celebrities, mode en consumentisme naar de realisatie dat alles wat de mensheid doet, leidt tot haar eigen ondergang. Uiteindelijk creëert LaChapelle dan zijn eigen, alternatieve paradijs: in de Hawaïaanse natuur. En dat is een lust voor het oog.

Deel I: Celebrities, mode en consumentisme
Deel II: Deluge
Deel III: Paradise & New World

Bronnen

Groninger Museum. “LaChapelle: Good News for Modern Man”, http://www.groningermuseum.nl/lachapelle.
Huut, Thomas, van. “‘Een naaktfoto heeft nog nooit iemand gedood’”. NRC 19-04-2018, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/19/ik-wil-de-wereld-zo-mooi-mogelijk-maken-a1600095.

– Met dank aan het Groninger Museum. 

© Sanne Meijer, 2018


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *