Het Pronkjewailpad (door Gastvrij Groningen)

Het Pronkjewailpad (door Gastvrij Groningen)

Vandaag was het dan zover: het Pronkjewailpad is geopend! De afgelopen maanden heb ik samen met de Tocht om de Noord gewerkt aan het opzetten, organiseren en communiceren van het Pronkjewailpad: een nieuwe en verrassende langeafstandswandeling door Groningen. De Noordroute van het Pronkjewailpad is vanaf 12 april open voor het publiek, maar vandaag zijn we alvast van start gegaan met een groots 10-daags openingsevenement.

Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad is een langeafstandswandelpad dwars door Groningen, opgedeeld in een Noordroute en een Zuidroute. Beide zijn 250 kilometer lang. De Noordroute is vandaag geopend en de Zuidroute volgt in 2019. Het Pronkjewailpad is als het ware de individuele Tocht om de Noord – want het is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement. Wandelaars kunnen het Pronkjewailpad van 12 april tot en met 31 oktober lopen, en onderweg is er (elke week van donderdag tot en met zondag) van alles te beleven!

Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand. Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs of zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar, zoals ik al zei, eigenlijk een langdurig evenement – het pad viert namelijk de gastvrijheid van Groningen.

Langs de route werken vele lokale ondernemers en organisaties mee met het Pronkjewailpad door hun deuren voor jou open te zetten. Zij bieden je een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een teken van gastvrijheid, een voorproefje van hun onderneming of organisatie. Voor elk pronkjuweeltje die je bezoekt, proeft of ervaart, verdien je een stempel op je stempelkaart. Op deze manier ontdek je met het Pronkjewailpad al het moois dat Groningen te bieden heeft – en ben je op het einde van jouw wandeltocht misschien zelf een échte Grunneger geworden.

Stempeltje en Pronkjewails scoren in het Huiskamercafé Westerwijtwerd, 30 maart 2018

De Route

Het Pronkjewailpad verbindt de pronkjuwelen en pareltjes van de provincie Groningen. De Noordroute bestaat uit vier delen, die jou laten kennismaken met de mooiste plekken in het Groninger landschap én de meest bijzondere verhalen uit de Groninger geschiedenis. De Boterdiep-route loopt van de Hanzestad Groningen tot aan de Waddenzee. Vroeger was het Boterdiep een drukbevaren handelsroute: hier vond je trekschuiten en schipperscafés. Vervolgens loop je door het UNESCO-werelderfgoed Waddenland, een gebied dat gekenmerkt wordt door dijken en vissersdorpjes – en de eeuwige strijd tegen het water.

De gevolgen van deze strijd zijn duidelijk zichtbaar in het Wierdenland. Wierden zijn kunstmatige verhogingen in het Groninger landschap, opgeworpen om droge voeten te houden. De wierdedorpen, met hun oude kerkjes en huizen van rode baksteen, brengen je even terug in de tijd. De route wordt vervolgd over het Gouden Pad: een zandrug die als een groen lint van Delfzijl naar de stad Groningen slingert. Hier wandel je langs een aaneenschakeling van prachtige dorpjes en over oude handelsroutes.

Het Pronkjewailpad is een ware ontdekkingstocht door de provincie Groningen!

Op pad!

Hoe het werkt

Lijkt het je ook zo tof om dit pad te wandelen? Dan kun je vanaf zaterdag 31 maart om 18:00u hier je startkaart kopen. Een kaart kost €38,- (en ik zeg het maar gewoon: gezien alles wat je onderweg aan gastvrijheid zult ervaren, betaalt deze kaart zich dubbel en dwars uit!). Vervolgens ruil je jouw startkaart in voor een stempelkaart bij één van de uitgiftepunten (die vind je hier).

Op de Noordroute liggen 55 dorpen. Je dient in elk dorp minstens één stempel te halen op je stempelkaart. Omdat er in één dorp meerdere Pronkjewail Posten (= stempelposten) kunnen zijn, is er op de achterkant van de kaart ruimte voor extra stempels. Heb je tussen april en november in alle dorpen minstens één stempeltje gehaald? Dan word je uitgenodigd voor de huldiging op zaterdag 17 november 2018. Oh ja, de wandelaar met de meeste stempels verdient een gratis Pronkjewail Startkaart voor volgend jaar.

De Pronkjewail (stempel-)Kaart

Het Pronkjewailpad loop je aan de hand van de Pronkjewail App. De Pronkjewail App is te downloaden via de appstore (zoek op ‘Pronkjewailpad’). Op de app zie je de route en de Pronkjewail Posten die open zijn op het moment van het lopen. Er wordt een signaal afgegeven als je een Pronkjewail Post nadert. Daarnaast kun je met de app ook foto’s maken, informatie vinden en feedback geven.

Opening

Vanochtend, in de Martinikerk, opende Commissaris van de Koning René Paas het Pronkjewailpad. De komende tien dagen loopt een groep van tien personen (in wisselende samenstelling) de gehele Noordroute van het Pronkjewailpad. Er lopen ook burgemeesters, wethouders, ambassadeurs en vertegenwoordigers van partnerorganisaties mee.

Ikzelf werk achter de schermen en coördineer het mediateam. Samen met het mediateam ‘in het veld’ geven we jou een sneak peek van het Pronkjewailpad via live verslaggeving op onze sociale media. Je volgt alles via onze Twitter (@pronkjewailpad) en Facebook (@pronkjewailpad). Superleuk!

In het kort

Periode: van 12 april tot 31 oktober 2018 (do t/m zo, 10:00-17:00u).
Kosten: €38,-, inclusief de huldiging in november, een maaltijd en voorproefjes van alle pronkjuwelen.
Startplaats: Je kunt de startplaats zelf bepalen, dit wordt dan tevens je finishplaats. Op de website vind je een aantal voorgestelde etappes, die goed aansluiten bij openbaar vervoer.
Afstand: ca. 250 kilometer in meerdere etappes, langs 55 dorpen.
Karakter: een langeafstandspad gecombineerd met een wandelevenement, dat langs én door de highlights van Groningen loopt. Dit evenement(en)pad kan gedurende een half jaar gelopen worden. Je kunt zelf beslissen wanneer je wilt lopen en in hoeveel etappes je dit wilt doen.
Maximum aantal deelnemers: onbeperkt (voorlopig 3000 stempelkaarten beschikbaar).
Meer info: www.pronkjewailpad.nl en via pronkjewailpad@gmail.com.


 

One thought on “Het Pronkjewailpad (door Gastvrij Groningen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *