Stadswandeling: In de voetsporen van Cato Pekelharing-Doijer

Stadswandeling: In de voetsporen van Cato Pekelharing-Doijer

De Groninger geschiedenis kent veel unieke, eigengereide, stoere vrouwen. Van muzikanten en wetenschappers tot vrouwen in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Vrouwen die historische prestaties hebben neergezet en die vastberaden de weg vrijmaakten voor vrouwen en meisjes van nu. En daar mogen we best trots op zijn. Daarom schrijven Iris van den Brand (Hier is Iris) en ik een boek over Groninger vrouwen.

Aan de hand van fiets- en wandelroutes laten we je onder meer kennismaken met bijzondere schrijfsters, boerinnen, politici en verzetsvrouwen uit Groningen. Het boek verschijnt in het voorjaar van 2022 bij uitgeverij Passage.

Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws, want we stellen als preview alvast een gratis stadswandeling ter beschikking: In de voetstappen van Cato Pekelharing-Doijer. Je kunt het routeboekje hier downloaden.

Stadswandeling: In de voetstappen van Cato Pekelharing-Doijer

Deze stadswandeling vertelt het verhaal van de eerste feministische golf in Nederland (ca. 1870-1920). Groninger vrouwen hebben in deze beweging landelijk een belangrijke rol gespeeld door zich actief in te zetten voor kiesrecht, onderwijs en betaald werk voor vrouwen. Ondanks hun onvermoeibare strijd voor vrouwenemancipatie zijn veel van die Groninger vrouwen in de vergetelheid geraakt. Eén van hen was Cato Pekelharing-Doijer (1858-1913). Deze wandelroute van ca. 5 kilometer voert langs allerlei plekken die iets vertellen over die eerste feministische golf in Groningen. Plekken waar Cato Pekelharing-Doijer en andere Groninger feministes elkaar ontmoetten en ideeën uitwisselden, of plekken die zij zelf gecreëerd hebben. Download het routeboekje hier.

Op 8 maart 2021 (Internationale Vrouwendag) verscheen er een uitgebreid artikel over deze stadswandeling en over ons boek in het Dagblad van het Noorden.

Help mee

Heb je ideeën of tips voor ons boek? Stuur dan een mailtje naar info@sannemeijeronderweg.nl en/of info@hier-is-iris.nl.

  • Omslagfoto: Het vrouwentoilet op de Grote Markt in 1955. Ruim veertig jaar eerder was de komst van dit vrouwentoilet het resultaat van de inspanningen van de Groninger Vrouwenbond, waarbij Cato Pekelharing-Doijer nauw betrokken was. Vervaardiger Gemeentepolitie, Groninger Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *