#vakantievrijdag 1: Westerwolde

#vakantievrijdag 1: Westerwolde

Ook dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land, of zelfs in eigen provincie. Superleuk natuurlijk! Daarom geef ik vanaf deze week élke vrijdag – 7 weken lang – 7 tips om eropuit te gaan in een bepaalde Groningse regio. Ik sla de toeristische hotspots even over, maar zet juist de wat onbekendere plekken in de spotlights. Perfect voor een dagje uit. Want wat heeft Groningen toch veel te bieden! Deze eerste #vakantievrijdag reizen we naar… Westerwolde!

1. Terug in de tijd in Ter Borg
Wandel door het natuurgebied Ter Borg en ontdek hoe Westerwolde er duizenden jaren geleden heeft uitgezien. Je zou bijvoorbeeld deze route kunnen wandelen. Extra tip: in augustus bloeit de heide! Na afloop eet je in Sellingen een lekker taartje in Gon’s theetoen en bezoek je, als je meer wilt weten over het gebied, de Oude Stelmakerij. En als je dan toch in Sellingen bent: neem ook zeker een kijkje bij het theater van de natuur.

Ter Borg. © Sanne Meijer

2. Poffert, antiek en natuur in het Dal van de Ruiten Aa
Smeerling bestaat eigenlijk maar uit één straat, maar dan wel met maar liefst acht (zeldzame) Westerwoldse boerderijen. Je kunt er versgebakken poffert eten bij de Gasterij Natuurlijk Smeerling en schat zoeken bij Smeerling Antiek. Je kunt vanaf hier ook het wonderschone Dal van de Ruiten Aa ontdekken. Beklim bijvoorbeeld de uitkijktoren in Ter Wupping of laat de kronkelende fiets- en wandelpaadjes je langs het Metbroekbos en het Lieftinghsbroekbos voeren. Het Lieftinghsbroekbos is trouwens één van de oudste bossen van Nederland! Klik hier voor meer informatie.

Dal van de Ruiten Aa. © Sanne Meijer

3. Op (ganzen)pad in Vriescheloo
Vriescheloo is een dorp met pit en dat merk je! Bewonder de kleurrijke dorpsschooltuin, ga op zoek naar het unieke bostheater en ga op pad door het nabijgelegen natuurgebied De Gaast. Mis vooral molen De Korenbloem niet: de enthousiaste molenaar vertelt je graag van alles over het dorp en de molenwinkel staat vol heerlijke lokale producten. Heb je kleinere kinderen? Dan is het Ganzenpad een aanrader! Klik hier voor meer informatie.

Vriescheloo. © Sanne Meijer

4. Binnen de wallen van Oudeschans
Westerwolde is een grensland. Dat zie je bijvoorbeeld aan de douanehuisjes, de grenspalen en ook aan de verdedigingswerken die overal in het landschap te vinden zijn. Het vestingdorpje Bourtange is daar een prachtig voorbeeld van. Houd je niet zo van de drukte? Bezoek dan het vestingdorpje Oudeschans: een stuk minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi. Het Vestingmuseum vertelt je alles over de geschiedenis van het dorp. Bovendien kun je naar concerten in het Garnizoenskerkje, wandelen over oude vestingwallen én heerlijk eten bij restaurant De Piekenier.

Oudeschans. © Sanne Meijer

5. Lopen over De Linie
Iets buiten Bourtange, aan de Duitse grens, ligt het stille natuurgebied De Linie. De naam verklapt al veel: hier vind je allerlei oude verdedigingslinies, zoals een redoute en de plaatsen waar ooit de bastions stonden. Niet te missen is de 637 meter lange liniedijk. Vroeger werd hier veel gesmokkeld, nu lopen er enkel nog prachtige Konikpaarden. Op één van de dijkjes staat een grenspaal uit 1764. Daar kun je met één been in Nederland en één been in Duitsland staan.

De Linie. © Sanne Meijer

6. Griezelige geschiedenis bij de Giezelbaarg
In Wedde zetelde ooit de baas van het gebied. Hij werd de ‘Drost van Westerwolde’ genoemd. Zijn huis staat er nog steeds: de imposante Burcht Wedde. Vanaf dit kasteeltje wandel je zo naar de Giezelbaarg, de plek waar diezelfde drost in de zestiende eeuw een aantal heksen liet verbranden. Meer over dit bijzondere verhaal lees je hier. Even bijkomen van deze indrukwekkende plek doe je bij Kopje Genieten.

Wedde. © Sanne Meijer

7. Beachday bij de Sellingerbeetse
Westerwolde staat bekend om z’n bossen, maar wist je dat je ook gewoon een dagje naar het strand kunt? Neem je badhanddoek en picknickmand mee en strijk neer op het zandstrand bij ‘De Beetse’, een plas die ontstaan door zandwinning. En vergeet je niet in te smeren hè? 😉

De Beetse. © Sanne Meijer

© Sanne Meijer, 2021


 

2 thoughts on “#vakantievrijdag 1: Westerwolde

    1. Hoi Frank, dank je wel! En dank voor je bijdrage. Toevallig schrijf ik een boek over Groninger vrouwen waarin een hoofdstuk aan de ‘Sigarenmeisjes van Champs Clark’ wordt gewijd. En op de derde pagina van mijn blog staat een blogpost over de Uniken begraafplaats in Stadskanaal. Daarnaast schrijf ik veel verhalen over de regio voor de Regio Deal Oost-Groningen: https://regiodealoostgroningen.nl/verhalen/. Er komen binnenkort veel leuke tips online in de #vakantievrijdag-aflevering over de Veenkoloniën. Dus houd m’n blog in de gaten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *