Wintertip: twee nieuwe exposities in Groningen

Wintertip: twee nieuwe exposities in Groningen

Het fietsseizoen is natuurlijk echt voorbij nu, maar dat betekent niet dat mijn ontdekkingstochten door Groningen ook stoppen. Er is ook in de koude wintermaanden genoeg te zien en te doen in onze provincie. Er openen vandaag bijvoorbeeld twee heel toffe exposities in Groningen, die je juist goed op een grijze winterse dag kunt bezoeken.

TIP 1 – De kerk als tijdmachine

De eerste tentoonstelling is voor de geschiedenisliefhebbers onder ons: De kerk als tijdmachine van Stichting Oude Groninger Kerken is vanaf vandaag te zien in het Museum Klooster Ter Apel. De geschiedenis van de mooie oude kerken die Groningen rijk is, worden in twaalf bijzondere tekeningen verbeeld. Alle tijdlagen die je in een oude kerk tegenkomt, worden afgepeld. Zo zie je een mysterieuze lege wierde veranderen tot het multifunctionele kerkgebouw dat we vandaag de dag kennen.

Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Bepaalde historische elementen worden op een laagdrempelige en humoristische wijze uitgelicht, waardoor het verhaal over de oude kerken voor iedereen geschikt is. De expositie is dan ook een aanrader voor een uitstapje met kinderen. Je gaat je als vanzelf dingen afvragen, en wordt zo verder meegevoerd op ontdekkingstocht door de tijd. De kerk als tijdmachine toont een kleurig palet aan mogelijkheden. Of het echt zo was, of toch anders… wat denk jij? Kom kijken en stap in de tijdmachine!

De tekeningen vormen tevens het hart van het kijkboek ‘De kerk als Tijdmachine’, gepubliceerd door WBOOKS, met teksten van Martin Hillenga en ontworpen door Jelle F. Post. De Stichting Oude Groninger Kerken bestaat in 2019 vijftig jaar. Met deze bijzondere expositie in Museum Klooster Ter Apel wil de stichting het jubileumfeest alvast eind 2018 inluiden. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 17 februari 2019.

Meer info vind je op de websites van Stichting Oude Groninger Kerken en Museum Klooster Ter Apel.

Eén van de tekeningen van ‘De kerk als tijdmachine’. Gemaakt door kunstenaar Stefan de Keijser.

TIP 2 – Chihuly

De tweede tentoonstelling die je vanaf vandaag kunt bezoeken is Chihuly in het Groninger Museum. Dit is een tentoonstelling van de creaties van de wereldberoemde Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly. De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met de Chihuly Studio uit Seattle. Het is de grootste museale expositie van de kunstenaar in Europa in de afgelopen 20 jaar. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museumgebouw, biedt Chihuly een uitgebreid overzicht van hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar.

Dale Chihuly is bekend vanwege de revolutie die hij teweegbracht in de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Gedurende zijn vijftigjarige carrière is hij bekend geworden met zijn iconische glassculpturen. Chihuly is beroemd vanwege zijn ambitieuze installaties over de hele wereld, in historische steden, musea en tuinen. Toevallig was ik gisteren bij de officiële opening. Eerlijk is eerlijk, ik kende Chihuly’s werk niet, maar ik was echt verbaasd over al die glazen kunstwerken. Ook deze tentoonstelling is trouwens heel geschikt voor kinderen, zolang ze maar wel voorzichtig zijn rondom al dat glas… 😉

De tentoonstelling is te zien tot 5 mei 2019. Meer info vind je op de website van het Groninger Museum.

Dale Chihuly
Radiant Yellow Icicle Chandelier (detail), 2015
185 x 155 x 152 cm
© Chihuly Studio

Kortom: of je nu van geschiedenis of van kunst houdt (of van allebei, zoals ik): in Groningen is deze winter voor ieder wat wils!

– Met dank aan Stichting Oude Groninger Kerken & Groninger Museum

© Sanne Meijer, 2018


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *