Open Monumentendag: de Maarlandhoeve

Open Monumentendag: de Maarlandhoeve

Op 9 en 10 september vinden de Open Monumentendagen plaats. Het thema van dit jaar is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Ook in de gemeente Eemsmond worden veel monumenten opengesteld voor publiek, waaronder gebouwen die gewoonlijk niet toegankelijk zijn – zoals de Maarlandhoeve in Uithuizen.

Het is een zomerse dag en de Maarlandhoeve in Uithuizen schittert in het zonnetje. Het pand trekt duidelijk de aandacht van vrijwel alle voorbijgangers. Dat is ook niet gek, want de Maarlandhoeve is een ontzettend mooie monumentale dwarshuisboerderij. Het voorhuis werd in de eerste helft van de negentiende eeuw gebouwd in de vorm van een landhuis, en kent nog steeds een chique uitstraling. Achter het huis staat een enorme schuur uit 1854, die nog een sluitsteen bevat met de initialen van de toenmalige bewoners.

De huidige eigenaars van dit prachtige pand zijn Koos en Greetje Beukema. Ruim twintig jaar geleden hebben ze de Maarlandhoeve gekocht, maar ze hebben er nog nooit één nacht in geslapen. “Toen we het pand kochten was het net Villa Kakelbont. Het was ruim dertig jaar onbewoond geweest en daardoor in slechte staat. Toen we de sleutel kregen zeiden we tegen elkaar: nu begint het pas.” De familie Beukema nam een architect in de arm en maakte plannen om het pand grondig op te knappen en te restaureren. “Het is heel veel werk, niet alles kan in één keer,” vertelt Greetje. “Daarnaast ging het gewone leven ook door. Ondertussen hebben we kinderen gekregen en zijn een camping gestart.”

De afgelopen jaren werd het huis op een innovatieve manier aardbevingsbestendig gemaakt. “Het pand heeft een tijdje zo’n 75 centimeter ‘gezweefd’, omdat de grond onder de boerderij is uitgegraven. Op deze manier kon er een nieuwe techniek toegepast worden die de toekomst van het huis veilig heeft gesteld,” aldus Koos. Nu de versterking afgelopen is, breekt er een nieuwe fase aan: het aanpakken van het interieur. De kamers zijn indrukwekkend. De oorspronkelijke schouwen en bedsteden ademen geschiedenis, terwijl de grote ramen met brede vensterbanken een panoramisch uitzicht bieden over gouden akkers en groene weilanden.

Het huis wordt omringd door fruit- en notenbomen. In het gras liggen gerestaureerde grafstenen die Koos in de vloer van de schuur vond. Pal voor het huis bevindt zich een werkelijk prachtig ovaal van lindenbomen, een zeldzaamheid. Greetje vertelt over hun avontuur. “Natuurlijk kent zo’n grote klus ups en downs. Maar als het straks allemaal af is, dan is het echt van ons. Elke dag in dit huis is dan een cadeautje. We gaan er met hartenlust van genieten.”

“Sanne Meijer met Koos en Greetje Beukema in één van de kamers.” Foto: Otto Kalkhoven.

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Commissie Open Monumentendag Eemsmond en verscheen op 3 augustus 2017 in de Ommelander Courant.

© Sanne Meijer, 2017


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *