De Romantiek in het Noorden

De Romantiek in het Noorden

De winter komt er weer aan en dat betekent dat ik mijn fiets wat vaker in de schuur zal laten staan. Toch blijf ik de komende maanden eropuit gaan – op ontdekkingstocht door mijn provincie, en zeker ook in mijn eigen stad. De winter is voor mij dé ideale tijd om eindelijk eens al die mooie musea en toffe exposities te bezoeken! Wat dacht je bijvoorbeeld van de grote wintertentoonstelling van het Groninger Museum? Hieronder krijg je alvast een preview! 

Vandaag start de grote wintertentoonstelling in het Groninger Museum: De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Het is de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa en bevat werk van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich. En ik mocht bij de officiële opening zijn!

Opening

Kunst, muziek van Typhoon, wijntje, hapje en goed gezelschap – het was een topavond!

De Romantiek in het Noorden

De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeelding, ook ontstond in deze periode een nieuwe kunstopvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk. De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving. Deze tentoonstelling presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator David Jackson, directeur Andreas Blühm en conservator Ruud Schenk. De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is te zien van 9 december 2017 tot en met 6 mei 2018.

Preview

Kun je niet wachten? Goed nieuws! Ik mag je hieronder alvast een aantal werken laten zien!

Carl Blechen
Landweg in de winter bij maanlicht, ca. 1836
Lübeck, Museum Behnhaus Drägerhaus, Duitsland

Knud Baade
Scene from the Era of Norwegian Sagas, 1850, Collectie van Asbjørn Lunde, New York. Foto ©
87,6 x 119,4 cm
Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø, Noorwegen

Martinus Rorbye,
Uitzicht op de Romeinse Campagna, 1835,
Gothenburg Museum of Art

Peter Christian Skovgaard,
Uitzicht op de zee vanaf Møns Klint, 1850,
144 x 185 cm
Skovgaard Museum, Viborg, Denmark. Foto: Lars Guldager

 

Wilhelm Bendz
Berglandschap, c. 1831
34 x 29 cm
Kopenhagen, De Hirschsprung Collectie

Ook Romantiek

Voor de liefhebber van de hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is er de paralleltentoonstelling Ook Romantiek. Te zien is een selectie uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang langs het werk van Studio Job, Teun Hocks en Maarten Baas tot de zoete witte jurken van modeontwerpers Viktor & Rolf. In het artificial reality landschap staat de bezoeker midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus. Ook Romantiek loopt reeds van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018.

– Met dank aan het Groninger Museum.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *