Top 10 – Toffe plekken festivalgebied Terug naar het Begin

Top 10 – Toffe plekken festivalgebied Terug naar het Begin

Op 25 & 26 mei ben ik fietsgids tijdens het toffe festival Terug naar het Begin. Ik neem een aantal festivalbezoekers mee op fietsexpeditie door het festivalgebied, dat zich uitstrekt van Delfzijl tot Loppersum en van Garrelsweer tot Godlinze. In dit gebied zijn natuurlijk méér dan genoeg mooie plekken en bijzondere verhalen te vinden! Ik deel met jullie alvast mijn top-10.

1. De Ripperda’s van Oosterwijtwerd
In de Mariakerk van Oosterwijtwerd vind je tal van sporen van de eens zo machtige familie Ripperda. Het familiewapen van de Ripperda’s staat op het windvaan op de dakruiter, op een steen boven de ingang, op de herenbank, op de avondmaalsbeker, op de bel én op de collectezak. Verder zijn er nog rouwborden, een grafkelder én een zandstenen epitaaf van de Ripperda’s! Klik hier voor de locatie.

2. De scheve bomen van Borg Rusthoven
Langs het Damsterdiep ligt, tussen hoge bomen, de statige borg Rusthoven. De bomen zijn door de sterke westerwind oostwaarts gebogen, wat een prachtig beeld oplevert. Klik hier voor de locatie.

3. Het verdwenen Ladysmith
Ooit lag hier het buurtschapje Ladysmith (‘Laddiesmit’ in de volksmond). Het buurtschapje werd in 1901 gebouwd en verkreeg zijn opmerkelijke naam doordat de aannemer zijn steun aan de Boeren in het belegerde stadje Ladysmith in Zuid-Afrika kenbaar wilde maken. Klik hier voor de locatie.

4. De middeleeuwse handelsroute
Tussen de stad Groningen en Delfzijl loopt de middeleeuwse Stadsweg. Dit pad was eeuwenlang de belangrijkste handelsroute tussen de stad Groningen en Emden. Het maakte zelfs handel mogelijk met de Baltische Staten. De weg is nog grotendeels intact! Klik hier voor de locatie.

5. De wonderlijke wierde
Lang geleden gebeurde er eens wonder in Solwerd. Een dief gooide drie hosties in het slootje naast de kerk. De hosties bleven drijven en straalden een oogverblindend licht uit. Pelgrims kwamen daarna eeuwenlang van heinde en verre naar de wierde voor het heilige water van Solwerd. Klik hier voor de locatie.

6. De stille getuigen op de verstopte begraafplaats
Verstopt tussen de pittoreske huizen en imposante panden van Appingedam, ligt een plantsoen met de naam ‘Monnikenpark’. Hier stond eeuwenlang een Augustijner klooster. In het gras liggen prachtig versierde grafstenen van het kerkhof dat deel uitmaakte van het kloostercomplex. Klik hier voor de locatie.

7. Het opzienbarende baarhuisje
Op de begraafplaats van Oosterwijtwerd staat een schitterend baarhuisje. Vroeger werden hier mensen opgebaard die aan een besmettelijke ziekte waren overleden. Het baarhuisje is één van de vele prachtige voorbeelden van de Amsterdamse School-bouwwerken op het Groningse platteland. Klik hier voor de locatie.

8. De zeemonsters van de Eemsmonding
Op de dijk heb je een panorama-uitzicht over de Eems. Vroeger de Eemsmonding voor veel schippers een regelrechte nachtmerrie, want zandbanken lagen als onzichtbare zeemonsters in het water. Die zandbanken hebben de gekste namen: wat dacht je van Paap, Hond en Beppegat? Klik hier voor de locatie.

9. De vleermuizen in het Biessumerbos
Iets ten westen van het prachtige wierdedorpje Biessum ligt het Biessumerbos, dat onder beheer staat van Natuurmonumenten. Naast de wilgen, hooilandjes en vijvers vind je in het bos ook een spannende vleermuizenbunker. Lopend langs het Uitwierdermaar heb je een prachtig uitzicht op het kerkje van Marsum. Klik hier voor de locatie.

10. De mysterieuze stapel stenen
Op het kerkhof van Wirdum ligt een mysterieuze stapel stenen. Volgens een legende werd er héél vroeger recht gesproken bij deze stenen. Ze geven de precieze plek aan waar familievetes en andere conflicten werden beslecht. Wie weet wat daar zich allemaal heeft afgespeeld… Klik hier voor de locatie.

Over Terug naar het Begin 

Terug naar het Begin is een jaarlijks festival in het noordoosten van de provincie Groningen met muziek, theater, poëzie, literatuur, dans & beeldende kunst. De middeleeuwse stad Appingedam en de omliggende dorpen met oeroude kerken vormen het podium en decor voor intieme optredens. Dit jaar vindt het festival plaats van 24 t/m 26 mei. Klik hier voor meer informatie, het programma en tickets.

  • Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met festival Terug naar het Begin

© Sanne Meijer, 2019


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *